Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli chińska kuchnia kojarzy Ci się tylko z jedzeniem na dowóz, czas to zmienić. Z powodzeniem możesz przygotować azjatyckie danie w swojej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na pierożki baozi z mięsnym farszem z wołowiny, papryki i przypraw. Sprawdź, jak ugotować to danie krok po kroku.
Baozi – przepis, który możesz zrobić w domu
Przygotowanie pierożków baozi zacznij od zrobienia ciasta. Powinno być miękkie i elastyczne, żeby łatwo można było zamknąć w nich nadzienie. Pierożki swoim wyglądem nieco przypominają polskie pyzy, kluski lub pampuchy.
W naszej wersji farsz do baozi zrobisz na bazie mielonego mięsa, papryki, Pasty do dań z patelni… WINIARY oraz szczypiorku. Ale jeśli wolisz kuchnię wegetariańską – farszem do pierożków mogą być też drobno pokrojone i podsmażone lub ugotowane w aromatycznym bulionie warzywa, np. marchewka, grzyby, cebulka, groszek cukrowy, por itp.
Jak serwować baozi?
Faszerowane pierożki gotuj na parze przez kilka minut. Podawaj je z dodatkiem sosu sojowego i chilli lub innych sosów z nutą azjatyckich smaków. Jeśli chcesz przygotować nasze baozi, przepis już na Ciebie czeka. Nie przegap go! Smacznego!
Ciasto: drożdże wymieszaj ze 130 ml wody i cukrem. Odstaw na chwilę. W innym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą i olejem, a następnie dodaj mieszankę wody i drożdży i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Nadzienie: Oczyść i umyj szczypiorek, posiekaj go. Papryki umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszaj z Pastą do dań z patelni WINIARY, szczypiorkiem i papryką.
Ciasto ponownie zagnieć i podziel na porcje. Z każdej porcji uformuj kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki. Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Aby zamknąć baozi, ściśnij krawędzie ciasta i lekko je obróć, aby uformować okrągły klusek.
Do garnka z wkładem do gotowania na parze wlej ok. 400 ml wody i zagotuj. Posmaruj sitko olejem sezamowym i umieść na garnku. Równomiernie rozłóż baozi w sitku i przykryj pokrywką. Gotuj na parze na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
W wersji wegetariańskiej baozi można również faszerować warzywami (np. marchewką, grzybami shiitake, cebulą i kiełkami soi).