Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciekawa jestem, jaka zupa gości na Waszych świątecznych stołach? U mnie tradycyjnie pojawi się żurek z jajkiem i kiełbasą, ale w tym roku postanowiłam nie ograniczać się do jednej zupy i możliwe, że ugotuję też barszcz biały kaliski. Obie mają wspólne składniki – białą kiełbasę i jajko, które nieodłącznie kojarzą mi się z świętami Wielkanocnymi i królują w moim świątecznym menu. Jako że jednak nie zamierzam nastawiać z tej okazji dwóch zakwasów – pszennego i żytniego – tę dodatkową zupę przygotuję na bazie z Barszczu Białego WINIARY, którego skład jest przyjazny i wyręczy mnie w tej części roboty :).
Barszcz biały kaliski jest lekko kwaskowaty z delikatnym posmakiem chrzanu. Z dodatkiem jajka i białej kiełbasy smakuje rewelacyjnie.
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.
Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.
Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.
Dodajemy chrzan.
Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.
Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.