Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć zakwas z mąki orkiszowej może być trudny do zdobycia, jego przygotowanie w domu nie przysporzy większych trudności (nie licząc kilku dni oczekiwania, co dla wielbicieli barszczu białego może być wyzwaniem). A barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej smakuje wyśmienicie. Możecie go podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Ja barszcz biały serwuję z białą kiełbasą i jajkiem. Smacznego.
Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Wcześniej wyciągnijmy z niego ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Słoika nie należy zakręcać, a tylko przykryć gazą lub ściereczką.
Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.
Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.
Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.
Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.
Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.
Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.