Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały wielkanocny w prawdziwie wiosennej i radosnej odsłonie. Łagodny w smaku, bo zabielany słodką śmietaną. Aromatyczny, bo z idealnie doprawiony polskim czosnkiem i majerankiem (ten polski czosnek i majeranek – raz z polską mąką pszenną – znajdziecie też w składzie Barszczu białego WINIARY, którego używam jako bazy). Wiosenny, bo z dodatkiem podduszonych na czosnkowym maśle młodych listków szpinaku. Podany z jajkami przepiórczymi, na stole wielkanocnym będzie się prezentował bardzo efektownie. Wesołych Świąt!
Białą kiełbasę zalewamy 0,7 l wody, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, zagotowujemy.
W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).
Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.
Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.
Wyciągamy czosnek, dodajemy szpinak, chwilę dusimy.
Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.