Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego WINIARY swoim słodkim aromatem. Tak przygotowana zupa będzie naprawdę sycąca, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą ją również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.
Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.
Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.
Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.
Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.
Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.
W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.
Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.