Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały to jedna z moich ulubionych zup. Lubię kiedy jest mocno kwaśny i wyrazisty w smaku. Do barszczu białego obowiązkowo dodaję boczek wędzony, białą kiełbasę i jajko ugotowane na twardo. Tym razem postanowiłam przygotować do niego klopsiki z białej kiełbasy, do których dodałam suszone grzyby leśne. Mój barszcz biały wyszedł pyszny, więc szczerze go Wam polecam :)
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.
Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.
Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).
Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.
Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.
Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.