Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na świątecznych stołach w wielu domach króluje żurek i barszcz biały. Bardzo lubię tradycyjne smaki, ale święta to też czas kiedy chętnie szukam nowych sposobów na przygotowanie znanych nam od lat potraw. W mojej rodzinie przyjęła się już niepisana tradycja wprowadzania jednego nowego dania. To dla mnie spore pole do popisu, bo przy mężu – absolutnym tradycjonaliście w sferze kulinarnej, nie mam okazji poszaleć w kuchni. Inaczej ma się sprawa z resztą mojej rodziny, która jest otwarta na nowe smaki, produkty i chętnie kosztuje różne nowinki kulinarne.
Bardzo lubię zupy i inne potrawy z dodatkiem mleczka kokosowego, a jeśli jest mleczko kokosowe to nie może zabraknąć krewetek! Połączenie mogłoby się wydawać nieco zaskakujące, ale efekt końcowy jest bardzo smaczny. Mleczko kokosowe nie zdominowało smaku barszczu białego, który jest wyczuwalny w tej zupie. Nie mogłam odmówić sobie i nie dodać choćby odrobiny ostrej papryczki pepperoni.
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami to połączenie smaków kuchni polskiej i tajskiej.
Ziemniaki i marchew obieramy,myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
W osobnej misce mieszamy Barszcz biały z 500 ml zimnej wody.
Do miski z barszczem dodajemy też mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się zupy razem z krewetkami.
Papryczkę pepperoni kroimy w bardzo drobną kostkę razem z dwoma ząbkami czosnku i smażymy na 1 łyżce oleju rzepakowego.
Gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając.
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do zupy.
Podajemy ze świeżą rzeżuchą i ugotowanym jajkiem.