Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz w lodówce zapomniany kawałek boczku i ziemniaki z wczoraj? To świetne składniki na "wkładkę" do barszczu białego z tłuczonymi ziemniakami. Barszcz biały to zupa, która, podobnie jak żur, kojarzy się jednoznacznie z Wielkanocą. Różni się ona jednak od żurku rodzajem mąki użytej do zakwasu. Zakwas na barszcz powstaje z mąki pszennej, na żurek zaś - mąka żytnia. Poza zakwasem zupy te są bardzo podobne w formie. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami to tylko jedna z opcji. Nie może zabraknąć w nim majeranku, czosnku, kiełbasy i wędzonki, choć możesz też wykorzystać inne dodatki, które akurat masz w lodówce, np. w najprostszej wersji, jajko ugotowane na twardo.
Przygotuj zupę zgodnie z opisem na opakowaniu albo wg własnych upodobań.
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Jabłko i boczek pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wsyp boczek i zacznij smażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i stanie się złocista. Dodaj czosnek i jabłko i smaż jeszcze ok. 2 min.
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i dodaj na patelnię. Smaż razem ok. 5 min. Dodaj majeranek, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.
Barszcz biały serwuj z tłuczonymi ziemniakami w talerzu lub jako osobny dodatek.