Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczny barszcz biały z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą. Jedna z najpopularniejszych zup wielkanocnych obok żurku i zupy chrzanowej, ale też szybkie, smaczne i pożywne danie na co dzień, jeśli do jej przygotowania wykorzystamy Barszcz biały Nasza Specjalność Winiary. W nim znajdziecie mąkę z polskich pól, a także aromatyczne przyprawy, majeranek, czosnek i cebulkę. To idealna baza do przygotowania własnego białego barszczu – z podsmażonym boczkiem, ziemniakami i jajkiem.
Do barszczu dodałam łyżkę tartego chrzanu. Na co dzień rzadko sięgam po chrzan, więc bardziej niż zapach barszczu białego z Wielkanocą kojarzy mi się właśnie chrzanowy aromat. Barszcz biały z ziemniakami lub innymi dodatkami na moim stole pojawia się nie tylko od święta. Ale ten świąteczny pachnie chrzanem i świeżym majerankiem, który wykorzystuję do doprawienia i udekorowania zupy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego. Dodatkowo możecie go podać z pokrojoną w plasterki grillowaną białą kiełbasą.
Boczek i cebulkę drobno kroimy, delikatnie podsmażamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażony boczek.
Zawartość opakowania z barszczem rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, wlewamy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy chwilę, zestawiamy z kuchenki.
Zabielamy zupę śmietaną, dodajemy łyżkę tartego chrzanu, mieszamy.
Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, dekorujemy świeżymi listkami majeranku.