Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.
Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.
Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.
Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.
Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.
Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.
Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.