Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ząbki czosnku.
Całość skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp majerankiem.
Piecz przed ok. 60 minut, aż będą miękkie.
Buraki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, marchewkę, pietruszkę i buraki.
Duś kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż jeszcze minutę.
Warzywa zalej wywarem z warzyw lub wodą i gotuj ok. 20 minut.
Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami i gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.