Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do tego barszczu dodamy znacznie więcej, niż przysłowiowe dwa grzyby, bo to specjalny biały barszcz grzybowy. Gotujemy go na aromatycznym Bulionie WINIARY, który doprawiamy cebulą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy dodajemy ugotowane, posiekane grzyby, śmietanę, sok cytrynowy i oczywiście majeranek. Podajemy z tostem z ciemnego, pełnoziarnistego chleba z masłem.
Grzyby namocz.
Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Wyjmij przyprawy i grzyby.
Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.
Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.
Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.