Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cebule oraz pora umieścić na blasze i upiec w piekarniku do momentu, aż skorupki ściemnieją.
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i wraz z suszonymi grzybami włożyć do dużego garnka. Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Po ok.15-20 minutach do gotujących się warzyw dodać upieczoną cebulę, pora i czosnek. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Bulion przecedzić. Dodać barszcz czerwony Winiary. Dokładnie wymieszać.
Dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki miodu, majeranek, sól i pieprze do smaku. Barszcz na miodzie gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, nie zagotowywać!
Barszcz na miodzie podawać z ulubionymi dodatkami.