Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fasolę namoczyć przez noc.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Buraki obrać, pokroić w kawałki, przełożyć na blachę. Delikatnie skropić oliwą.
Tak przygotowane warzywa włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut – aż warzywa zmiękną.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę i czosnek.
Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Dorzucić do zeszklonych cebuli i czosnku.
Dorzucić upieczone buraki.
Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut.
W międzyczasie ugotować fasolę.
Bataty umyć, pokroić w kawałki. Ugotować w osolonej wodze do miękkości.
Pod koniec gotowania do zupy dodać pomidory i sok z cytryny.
Doprawić obficie solą i pieprzem.
Zmiksować na gładki krem.
W trakcie miksowania dodać śmietanę.
Zupę podawać z fasolą i ziemniakami.