Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Botwinkę drobno posiekaj. Buraczki i botwinkę wrzuć na patelnię, dodaj olej, sok z cytryny, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś składniki, aż będą miękkie.
W międzyczasie na osobnej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce o większych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki.
Bulion zagotuj w garnku. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj.
Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.
Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni i ugotowaną fasolę. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie zagotuj.
Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.