Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie ma jednego przepisu na barszcz ukraiński. Choć najbliższy oryginałowi wydaje się być ten przygotowywany na wywarze z fasoli, mój barszcz ukraiński ugotowałam na żeberkach, a miejsce fasoli zajęła ciecierzyca. Trochę inaczej, niż zazwyczaj. Ale jak zwykle z pysznym rezultatem. Tak powinien smakować barszcz ukraiński. Smacznego!
Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.
Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.
Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.
Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.
Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.
Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.