Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy to podstawa gotowania. Są pyszne i zdrowe, a na dodatek przygotujesz je bardzo łatwo. Przyjmą dowolne warzywa: świeżutkie nowalijki, sezonowe klasyki, te z puszki, a nawet takie z dna lodówki, zmęczone i gorzej wyglądające. Nie ma lepszego sposobu na niemarnowanie i kuchenne porządki.
Za co jeszcze można je lubić? Jesienną porą, zupy doskonale rozgrzewają, sycą i otulają od środka. Przygotowane na bogato, staną się pełnoprawnym posiłkiem i zapewnią dzienną porcję warzyw. Chyba nie trzeba więcej argumentów, by zagościły na Twoim stole.
Dzisiaj w menu: klasyczny barszcz ukraiński. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych, czy też bułeczek przygotowanych na parze.
Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (takie mocno dojrzałe, może być też sos lub przecier) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaczki, papryka, fasolka szparagowa. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną lub dekorowany nią z wierzchu i posypywany jajkiem. Do naszej wersji użyjemy Czerwonego Barszczu WINIARY z Uratowanymi Burakami, włoszczyzny i mocy sezonowych warzyw. Im więcej, tym lepiej. Smacznego!
Obierz warzywa. Ziemniak pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.
Brukselkę obierz z zewnętrznych liści i pokrój na połówki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni, aż będzie rumiana lub upiecz w piekarniku z opcją grilla.
Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę, a pozostałości włoszczyzny - w plasterki.
Do garnka wlej 2l wody. Dodaj marchewkę, kawałki ziemniaka oraz pozostałe warzywa z włoszczyzny. Gotuj, aż będą miękkie. Na końcu dodaj pomidory, brukselkę, fasolę i fasolkę szparagową.
Kiedy warzywa się zagotują, dodaj zawartość opakowania Barszczu WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 min.
Na koniec dodaj posiekany koperek, pokrojone jajko na twardo oraz kwaśną śmietanę.