Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.
Wszystkie pozostałe warzywa obrać.
Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.
Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.
Następnie dodać pokrojone buraki.
Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.
Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.
Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.
Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.