Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ja swoje ugotowałam w szybkowarze w 40 minut.
Do wysokiego garnka wkładamy boczek wędzony i zalewamy go zimną wodą.Dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.Gotujemy pod przykryciem.
Obieramy pietruszkę i marchewkę. Warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach (seler, pietruszka i marchewka).
Pora bardzo drobno siekamy i dodajemy do wywaru razem z utartymi warzywami.
Kapustę też ucieramy na tarce lub drobno szatkujemy. dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy ziemniaki.
Do zupy wsypujemy zawartość obu opakowań barszczu czerwonego instant Winiary. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec dodajemy łyżkę octu i doprawiamy do smaku, pieprzem i cukrem i w razie potrzeby solimy.
Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy.
Kiedy buraki nieco ostygną obieramy je i kroimy w drobną kostkę lub ucieramy na tarce.
Dodajemy do barszczu razem z fasolą.
Do ugotowanego barszczu ukraińskiego dodajemy posiekaną natkę świeżej pietruszki.