Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udko przekładam do garnka, wlewam 3 litry wody, dodaję czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie, gotuję pół godziny. W tym czasie w drugim garnku gotuję umyte, ale nieobrane buraczki około 20 minut.
Do garnka z udkiem dodaję por, pietruszkę obraną, w całości, kawałek obranego selera, dodaję gałązkę lubczyka i natkę selera, gotuję 10 minut.
Dodaję drobno pokrojoną kapustę, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiam solą, gotuję 15 minut (można dodać kilka suszonych grzybów).
Ugotowane buraki studzę, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do zupy, dodaję odsączoną i przepłukaną pod strumieniem zimnej wody fasolkę, łyżkę przecieru pomidorowego, doprowadzam do wrzenia i od razu wyłączam płytę. Dodaję sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru, śmietankę.
Barszcz ukraiński podaję udekorowany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.