Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Botwinkę dokładnie płuczę, listek po listku, żeby nie zostały w niej drobinki piasku. Listki siekam (jeśli macie ochotę, możecie do zupy wykorzystać też łodyżki), buraczki obieram i kroję w kostkę.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Do gorącego wywaru dodaję pokrojone w kostkę buraczki, ziemniaki i listki (listki można dodać 10 minut przed końcem gotowania, ja dodałam już na początku, by mieć pewność, że będą miękkie i moje dzieci nie potraktują ich jak wrogów), doprowadzam do wrzenia i gotuję na słabej mocy płyty do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
Po zestawieniu z płyty dodaję łyżeczkę soku z cytryny, doprawiam do smaku cukrem i solą, dodaję zahartowaną śmietanę.
Przed podaniem posypuję zupę na talerzach świeżo posiekanym koperkiem.
Barszcz wiosenny można podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub jajkiem w koszulce – po przepis na jajka w koszulkach zapraszam tutaj.