Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dwa skrzydełka kurczaka umyć.
Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.
Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.
Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.
Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.
Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.
W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.
Drobno pokroić natkę pietruszki.
Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.
Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !