Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bazylia i cukinia są dla siebie wprost stworzone! Pomysł bardzo spontaniczny, powstał właściwie z niczego, bo nic innego nie było pod ręką, oprócz doniczki z bazylią na kuchennym parapecie i kremu cukiniowego w garnku na kuchence. Połączenie idealne! Bazyliowa zupa krem z cukinii musi być naprawdę bazyliowa. Nie wystarczy kilka listków wrzuconych do garnka, to by było stanowczo za mało i zwyczajnie czulibyście niedosyt! Cały pęczek! Listki oberwane z całej doniczki. Tak, to będzie idealna ilość, by powstała aromatyczna bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem!
W jednym z moich ulubionych warzywniaków, usytuowanym we Wrocławiu przy Halach Strzegomskich, można kupić świeże zioła na pęczki, między innymi bazylię i lubczyk. Jeśli macie możliwość kupna takich ziół, korzystajcie, bo mam wrażenie, że są o wiele bardziej aromatyczne niż te z hipermarketów. W zioła doniczkowe warto z kolei zaopatrywać się w sklepach ogrodniczych.
Krem z cukinii podałam z pokruszonym twarogiem, zupa stała się bardziej sycąca. W wersji haute couture można zastąpić go ricottą albo serkiem owczym lub kozim.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego bazyliowego kremu.
Bazyliowa zupa krem z cukinii jest zachwycająca. W jakich jeszcze przepisach warto wykorzystywać bazylię?
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!