Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.