Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowane dodać do gotujących się już warzyw.
Do garnka dodać umyte skrzydełka z indyka , liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, pora marchewki i pietruszki. Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolać do garnka.
Do niemalże gotowego krupniku wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.15 minut. Kaszę można także ugotować wcześniej w osobnym garnku.
Całość doprawić solą i pieprzem.
Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.