Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
przygotuj sos jeżynowy: Mrożone owoce wysypać najlepiej na większą patelnię i wsypać cukier puder. Na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu gdy owoce zaczną się rozpadać. Wyłączyć ogień i dodać skórkę limonki. Po kilku minutach przetrzeć owoce przez drobne sitko (czynność powtórzyć jeśli znajdują się pestki).
przygotuj blaty bezowe (4 szt) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zacząć ubijanie. Dodawać po łyżce cukru, każdą kolejną gdy dodany cukier uprzednio się rozpuścił. Pod koniec ubijania wsypać mąkę kukurydzianą i dozować sos jeżynowy do uzyskania zadowalającego koloru, kontynuując ubijanie. W rezultacie beza będzie sztywna i lśniąca. Piekarnik nagrzać do 100 st. bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o o18 cm, odwrócić papier na drugą stronę i położyć na blachę. Ubite białka podzielić na 2 porcje i wyłożyć na papier tworząc zgrabne koła. Dodatkowo ozdobić każdy blat bezowy (przed pieczeniem)sosem jeżynowym i wykałaczką stworzyć esy-floresy. Suszyć bezę przez 3h. Czynność powtórzyć.
przygotuj krem śmietankowy: Zagotować 1 l mleka. Budynie rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzony budyń i wlać ajerkoniak.
Gotowym kremem przekładać bezowe blaty. Pozostawić do schłodzenia na 3h. Przed podaniem ozdobić owocami, kwiatami i bezikami. <br/>Tort jest bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, a przez dodatek sosu jeżynowego nie jest tak mocno słodki. Beza przyjemnie się ciągnie, a aksamitny krem spaja całość w cudowny tort.