Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biała kiełbasa zapiekana w żurku to ciekawe połączenie samej zupy i kiełbasy, którą zazwyczaj podaje się w formie samodzielnego dania. Wykorzystaj Żurek WINIARY, a dodatkowo pieczarki i cebulę. Zapiecz całość w piekarniku. Najlepiej będzie smakowała z chlebem. Danie możesz podać na Wielkanoc, choć dzięki temu, że przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę, także na co dzień będzie to dobra propozycja.
Natnij kiełbaski z obu stron tak, aby nacięcia tworzyły kratkę.
Oczyść cebulę i pieczarki.
Pokrój warzywa - cebulę w półplasterki, a pieczarki w plasterki.
Przygotuj naczynie do zapiekania. Rozłóż w nim cebulę z pieczarkami i kiełbaski.
Żurek rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wlej do naczynia.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 60 minut.
Podawaj na ciepło z chlebem.