Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy szczoteczką i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości (w całości).
Po ugotowaniu odcedzamy.
Do miseczki wlewamy około 1/2 szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką. Resztę maślanki przelewamy do garnka.
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy resztę maślanki rozrobioną z mąką i mieszamy trzepaczką.
Do zupy dolewamy mleko i śmietanę i zdejmujemy z gazu. Solimy do smaku i dodajemy łyżkę masła do ciepłej zupy.
Masło samo się rozpuści.
Zupę podajemy z ziemniakami w mundurkach.