Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
U jednych żurek, u innych barszcz biały. Co region, to obyczaj. Oprócz zupy, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek oraz chrzanu. A gdyby tak przyrządzić zupę z jego dodatkiem? Domowego chrzanu nigdy za wiele. Poniżej znajdziecie przepis, jak go przygotować. Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym poleca się na Wielkanoc. Święta potrafią nas czasem zaskoczyć. Szczególnie kiedy mamy sporo pracy! Jeśli w ostatniej chwili zorientujecie się, że zapomnieliście o zakwasie, nie wspominając już o zaproszeniu gości 😉, z pomocą przyjdzie Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Nie dajcie się zwariować, święta powinny być czasem relaksu, pozwólcie sobie zatem na małą pomoc w kuchni.
Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z zimą wodą i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki i selera. Przekroić na połowy. Cebulę umyć, osuszyć, opalić na kuchence gazowej lub palnikiem.
Tak przygotowane warzywa wrzucić do gotującego się mięsa. Zagotować, zebrać szumowiny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
Pora na przygotowanie chrzanu. Korzeń umyć, obrać i zetrzeć a tarce o niewielkich oczkach.
Jajka ugotować na twardo. Ugotowane – posiekać i wymieszać z miękkim masłem. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki octu i śmietanę. Całość dodać dodać do startego chrzanu, dobrze wymieszać. Przełożyć do słoika/pojemnika z przykrywką.
Gotowy wywar przecedzić, dodać opakowanie Barszczu Białego Nasza Specjalność WINIARY. Dobrze wymieszać, zagotować.
Na zakończenie dodać chrzan – ok. 4 łyżek lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo chrzan ma być wyczuwalny.
Barszcz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Boczek pokroić w cienkie plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zrumienić, aby powstały chrupkie plasterki.
Barszcz podawać z chrupiącymi plastrami boczku.