Chcesz przygotować domowy, pyszny sos – do mięs i nie tylko? Zastanawiasz się, z czym podać pieczeń, warzywa albo wegańskie kotleciki? Biały sos to dodatek idealny nie tylko do gotowanego mięsa, ale także do gotowanych warzyw, ziemniaków, ryżu czy pizzy. Przyrządzamy go z roztopionego masła, mąki, Bulionu warzywnego WINIARY, żółtka, śmietany i przypraw. Składniki są często używane w kuchni, więc łatwo będzie znaleźć je w sklepie. A samo przygotowanie sosu nie potrwa dłużej niż pół godziny. Możesz więc sporządzić go w międzyczasie, gdy np. mięso będzie w piekarniku. A teraz po kolei opiszemy, jak to zrobić.
Na początek roztop 2 łyżki masła w niewielkim garnuszku. Następnie dosyp do niego mąkę pszenną pełnoziarnistą (1 łyżkę), zamieszaj i podgrzej do zarumienienia. Teraz dolej Bulion warzywny w słoiku WINIARY i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zdejmij rondelek z gazu i odstaw do wystudzenia. W tym czasie żółtko jednego jajka zmieszaj ze śmietaną 18% (2 łyżki) i dodaj Przyprawę uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY. Dopraw też biały sos do mięsa solą i pieprzem według uznania. Jeśli chcesz, by biały sos nabrał odświeżającego smaku, wkrop do mieszanki kilka kropli soku z limonki. Zmieszaj całość ze sobą – śmietanę wraz z wystudzoną bazą. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Pozwoli to uzyskać odpowiednią konsystencję i zapobiegnie przywarciu do dna rondelka. Podczas przyrządzania sosu cały czas miej oko na rondelek – biały sos łatwo jest zepsuć.
Gotowym sosem polecamy polać pieczeń przygotowaną w piekarniku. Sprawdzi się również jako dodatek do kurczaka, podsmażonego w kawałkach na patelni. Oczywiście wegetarianie też mogą skorzystać z takiego urozmaicenia posiłku. Sos wspaniale smakuje z kaszą bądź ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze. Skomponuje się ponadto z posiłkami na bazie ryżu. Dodatek przyprawy WINIARY wydobędzie z niego wspaniały smak, który wzbogaci niejedną potrawę. Nie musisz więc już dalej szukać przepisów na szybki w wykonaniu, a przy tym wyjątkowo smaczny sos. Nawet osoby, dopiero zaczynające swoje kulinarne zmagania powinny bez problemu poradzić sobie z jego przyrządzeniem. Nie czujesz, że masz odpowiednie zdolności kulinarne? A może po prostu nie masz czasu na komponowanie wyrafinowanych, skomplikowanych potraw? W takim razie ta propozycja przypadnie Ci raczej do gustu. Wiesz już, jak zrobić biały sos – czas zatem na własnoręczne jego przygotowanie oraz degustację. Podpowiemy, że dodatek taki świetnie nada się także do pizzy domowej roboty. Smacznego!
(Brak tytułu)