Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bigos z cukinii to idealne danie dla osób szukających zarówno smacznych, jak i szybkich w przygotowaniu potraw. Świetnie sprawdzi się on na każdą okazją, a dzięki unikalnemu smakowi trafi w gusta nawet najbardziej wysublimowanych konsumentów. Co więcej, jego wykonanie jest banalnie proste, w efekcie czego z daniem tym poradzą sobie nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni.
Co jest potrzebne do zrobienia bigosu z cukinii?
Bigos z cukinii pod wieloma względami przypomina standardową odmianę bigosu, aczkolwiek jest jeszcze atrakcyjniejszy pod kątem smakowym. Do jego przyrządzenia niezbędna jest przede wszystkim cukinia, jednak aby zachwycał on licznymi walorami smakowymi, warto pamiętać o dodaniu papryki, cebuli, pomidora czy kiełbasy. Przydatny może być także koperek, który doda potrawie wyjątkowego i absolutnie niepowtarzalnego smaku. Bigos z cukinii z kiełbasą to kapitalna alternatywa klasycznego przepisu na bigos, a jego proste przyrządzanie sprawia, że idealnie spisze się nawet u najbardziej wymagających osób.
Bigos z cukinii - jak przyrządzić?
Pomimo że bigos z cukinii jest relatywnie prosty, to warto pamiętać o kilku obligatoryjnych etapach. Na początek należy dokładnie obrać cebulę oraz pokroić ją w plasterki. Po podsmażeniu cebuli na oleju trzeba obrać cukinię i wybrać z niej gniazda nasienne. Ważne jest, aby miąższ cukinii precyzyjnie pokroić, albowiem zbyt duże kawałki mogą sprawić, że jedzenie potrawy będzie nieprzyjemne. Po dodaniu cukinii do cebuli oraz wsypaniu przypraw możliwe jest pokrojenie kiełbasy oraz dodanie wcześniej wspomnianych warzyw. Szczególnie istotne jest, aby pomidory dokładnie sparzyć oraz obrać ze skórki. Całość należy dusić na względnie silnym ogniu oraz mieszać. Na sam koniec do naszej potrawy można dodać przyprawy oraz udekorować bigos koperkiem. Przepis na bigos z cukinii jest więc bardzo prosty, a proces wykonania tego dania zajmuje mniej niż godzinę.
Dlaczego warto przyrządzić bigos z cukinii?
Przepisy na bigos z cukinii są na tyle zrozumiałe, że każda osoba bez trudu powinna poradzić sobie ze zrobieniem tego dania. Bigos z cukinii zachwyca bowiem nie tylko pysznym smakiem, ale również uniwersalnością i niezwykle szybkim przygotowaniem. Szybki bigos z cukinii jest doskonałym wyborem dla osób szukających sytych potraw, których przyrządzanie nie jest związane z wielogodzinnym pobytem w kuchni. Decydując się na wykonanie tej odmiany bigosu, można być pewnym, że przypadnie ona do gustu wszystkim domownikom bez wyjątku.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w plasterki.
Podsmaż na oleju.
Cukinię umyj, przekrój na połowę i wybierz łyżeczką gniazda nasienne.
Miąższ pokrój w kostkę (jeśli cukinie są młode, możesz ich nie obierać ze skórki).
Pokrojoną cukinię dodaj do cebuli, podlej odrobiną wody, trochę posól i duś pod przykryciem.
Kiełbasę pokrój w kostkę, dodaj do prawie miękkich warzyw.
Papryki oczyść i pokrój w kostkę.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, wrzuć do patelni.
Duś bez przykrycia na dość silnym ogniu, często mieszając.
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, słodką papryką i podduś jeszcze chwilkę.
Posyp pokrojonym koperkiem. Podawaj z pieczywem.