Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Z dwoma pozostałymi łyżkami cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody.
Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie ubijając cały czas na najmniejszych obrotach miksera.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę lekko natłuścić margaryną.
Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki.
Włożyć do piekarnika na ok. 10 - 12 min. aż się lekko zarumienią. Przestudzić, zdjąć z blachy i od razu, jeszcze cieple delikatnie (aby się nie złamały) złożyć na pół.
Truskawki rozmrozić i osączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli mamy świeże umyć i pociąć w plasterki. Dosłodzić wg. uznania.
Budyń waniliowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu. Na sam koniec do budyniu wsypać bakalie i wymieszać.
Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę truskawek i złożyć. Dodatkowo można jeszcze posypać bakaliami.( jeśli mamy więcej) Wierzch oprószyć cukrem pudrem.