Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto biszkoptowe przekładane musem jabłkowym to wspaniały deser, który na stałe zagości w Waszej domowej książce kucharskiej. Smaki biszkoptu i jabłek fantastycznie się uzupełniają, przez co całość tworzy wybitną kompozycję. Długo jej nie zapomnicie!
Przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy ocet oraz dodajemy proszek. Ubijamy mikserem.
Masę wlewamy na wyłożoną papierem formę. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy papier i przekrawamy biszkopt na pół.
Jabłka obieramy, kroimy.
Jabłka podlewamy wodą i dusimy do miękkości (aż się rozgotują).
Do przygotowanego, gorącego musu wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.
Odstawiamy do zgęstnięcia.
Gęstym musem przekładamy upieczony biszkopt. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy, by masa stwardniała.