Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biszkopt kakaowy: Białka z 8 jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksuj na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylej do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie wystudź i przekrój na dwa blaty.
Sernik: Miękkie masło utrzyj z cukrami i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Gotową masę przelej do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowuj w 0,5 szklance mleka dokładnie rozrób budynie i wlej na wrzące mleko. Dokładnie wymieszaj i chwilę zagotuj aż zgęstnieje. Budyń odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj nalewkę malinową i całość dokładnie zmiksuj. 1/3 kremu rozsmarowuj na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie połóż upieczony i ostudzony sernik i posmaruj go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównaj brzegi nożem). Wstaw do lodówki.
Galaretka: Truskawki opłucz, obierz z szypułek i pokrój w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuść w litrze wrzątku i ostudź. Do tężejącej galaretki dodaj truskawki wymieszaj i wylej na krem, którym posmarowany jest sernik. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Górny blat biszkoptu posmaruj od spodu pozostałym kremem i przełóż na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Gotową polewą udekoruj ciasto i posyp posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)