Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z gotowego - domowego lub kupnego - biszkoptu, budyniu o smaku śmietankowym WINIARY, masła oraz gruszek z kompotu w pół godziny można przygotować puszyste ciasto o niebanalnym smaku i aromacie. Chcesz sprawdzić, dlaczego warto przygotować właśnie pyszny biszkopt z gruszkami? Przemawia za tym wiele powodów!
Proste ciasto biszkoptowe z gruszkami będzie dobrą propozycją dla każdego, kto nie przepada za słodkimi, ciężkimi ciastami z kremem. Biszkopt jest lekki, puszysty i dość prosty w przygotowaniu. Bez dodatków jest jednak zbyt suchy i mało wyrazisty. Dopiero gdy położysz coś na wierzchu, nadasz ciastu właściwy smak, czyniąc z niego idealny deser po obiedzie, podwieczorek na słodko albo dodatek do kawy.
A czemu biszkopt z gruszką? Warto wybrać to rozwiązanie ze względu na dużą dostępność składników. Gruszki są w sklepach przez cały rok, w przeciwieństwie do owoców sezonowych, o które w niektórych miesiącach jest trudno. Biszkoptowe ciasto z gruszkami ma też inną zaletę. Gruszki są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, a ich jedzenie wspomaga pracę jelit. Gdy trafi na stół razem z innymi frykasami, powinien zwrócić uwagę tych, którzy w tym dniu mają ochotę na zjedzenie czegoś lżejszego. Pamiętaj też, że to szybkie ciasto - szczególnie, jeśli masz już gotowy biszkoptowy spód.
Słodko-kwaśny smak gruszki tworzy ciekawe połączenie ze słodkim waniliowym budyniem i polewą albo posypką czekoladową. Jeśli chcesz bardziej wzbogacić tę kompozycję, można sięgnąć także po orzechy włoskie. Także pasują idealnie do gruszek - to częste połączenie w różnych sałatkach. Następna kusząca opcja to kruszonka. Pasuje do wielu ciast i może z powodzeniem zastąpić czekoladę. W ten sposób powstanie biszkopt z gruszkami i kruszonką. Ciekawym dodatkiem do gruszek może być także łyżeczka wiórków kokosowych.
O walorach smakowych decyduje także rodzaj gruszek użytych do przepisu. Jakie odmiany będą dobre na ciasto gruszkowe Pierwszym wyborem może być Konferencja - często pojawia się w sklepach i dobrze sprawdza się w różnych wypiekach. Inne polecane odmiany to na przykład Bonkreta Williamsa, Red Faworytka, Paryżanka, General Leclerc.
Smaczny biszkopt z gruszkami to przepis, który warto włączyć do swoich ulubionych, szczególnie jeśli lubisz jeść ciasto z owocami. Pamiętaj, żeby biszkopt podawać zawsze schłodzony. Dzięki temu nie będzie zbyt miękki. Samo przechowywanie biszkoptu to prosta sprawa. Żeby ciasto nie chłonęło innych zapachów z lodówki należy umieścić je w zamkniętym pojemniku. W zimniejszych miesiącach może być przechowywane także na balkonie.
Chcesz zobaczyć inne przepisy na łatwe ciasta do których nie będzie potrzebne pieczenie? Jeśli lubisz ciasta, które przygotujesz w oka mgnieniu i podasz gościom lub zabierzesz na piknik, mogą cię zainteresować też tort owocowy na zimno oraz bananowiec.
Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu dodatkowo dodając mąkę i cukier.
Budyń odstaw do ostudzenia.
Masło utrzyj do białości. Stopniowo dodawaj Budyń.
Mase budyniową rozłóż na biszkopcie.
Gruszki odsącz i pokrój w ćwiartki. Rozłóż je na masie.
Ciasto polej polewą czekoladową lub posyp startą na wiórki czekoladą.
Odstaw do schłodzenia. Pokrojone ciasto najlepiej wyłożyć na paterze.