Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.
Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.
MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.
W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.
SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Barbara
Szkoda, bo ogólnie niezły deser.