Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubić na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i mąkę, delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
KREM ŚMIETANOWY: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić i dodając galaretkę dalej ubijać.
MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki.
Przełożyć owoce do miksera, dodać cukier, zmiksować.
Mus przelać do rondla, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
Odstawić mus do całkowitego schłodzenia.
SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt nanieść krem śmietanowy, następnie mus truskawkowy i na koniec znów krem śmietanowy.
Ciasto schłodzić w lodówce.