Boczek pieczony z cebulą w ciemnym piwie - z którym krajem kojarzy się nam to danie? Wiele osób może odpowiedzieć, że nawiązuje ono do
kuchni niemieckiej, która słynie nie tylko ze złocistego trunku, ale także z wykorzystywania w przepisach różnego rodzaju mięs. Jednocześnie, odwołując się do źródeł, możemy przekonać się, że boczek pieczony z cebulą w piwie jest jednym z kultowych przepisów Małopolski. Co więcej, faktycznie ma danie to stało się wyjątkowo popularne, a mieszkańcy z pewnością wiedzą, że dobrze upieczony bekon i ciemne piwo to jedno z najlepszych połączeń, jakie można zaserwować. Co ciekawe, boczek pieczony z cebulą i czosnkiem wcale nie jest tak trudny w przygotowaniu, więc bez problemu wykonamy go samodzielnie.
Boczek pieczony z cebulą i czosnkiem w piwie - sprawdzony i prosty przepis
Boczek pieczony z cebulą i czosnkiem to danie, które zadowoli każdego mięsożercę. Oprócz aromatycznego kawałku bekonu, potrzebna nam będzie także kiełbasa - najlepiej wiejska, wędzona. To właśnie kiełbaskę nacinamy, przekładamy musztardą i wypełniamy czosnkiem. Całość układamy w żaroodpornym naczyniu, nakrywamy boczkiem, cebulą oraz przygotowanym sosem. Wystarczy zmieszać ciemne piwo i pomidorki, a także odrobinę chilli. Nakrywamy wszystko folią lub pokrywką i pieczemy przez około 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 minut do odparowania piwa. Tylko tyle wystarczy, by zaserwować gościom unikalne danie, które jest nie tylko sycące, ale także wyróżnia się oryginalnym smakiem i aromatem. Co ciekawe, boczek pieczony z cebulą w piwie możemy przygotować na wiele, różnych okazji. Danie to jest bowiem uniwersalne i zawsze świetnie się sprawdzi.
Boczek pieczony z cebulą w piwie - z czym można go podawać?
Boczek pieczony z cebulą i czosnkiem to danie, do którego najlepiej będą pasowały młode ziemniaczki z wody. Można opcjonalnie także zdecydować się na ziemniaczki pieczone, które wcześniej zamarynujemy w ziołach. Możemy także zdecydować się na przygotowanie mizerii z sosem śmietanowo-koperkowym, która uzupełni boczek pieczony z cebulą i czosnkiem. W najbardziej tradycyjnej wersji, to mięsne danie serwowane jest po prostu ze świeżym pieczywem lub chlebkiem pita. Raczej nie powinniśmy wybierać ryżu lub kaszy kuskus, która w tym wypadku nie będzie stanowiła najlepszego połączenia. Boczek pieczony w piwie może być także serwowany w towarzystwie zimnego kufla tego złotego trunku!