Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na botwinkę czekam cały rok, podobnie jak na nasze krajowe ogórki, pomidory i truskawki. Wreszcie się doczekałam! Kilka dni temu zakwitł w moim ogrodzie bez, a na ryneczku pojawiła się botwinka. Moja kuchnia pachnie dzisiaj więc bzem i zupą z botwinki. Jak tu nie kochać wiosny za te wszystkie kolory, zapachy i smaki które nam przynosi?
Botwinka poza smakiem i pięknym kolorem ma też inny bardzo ważny atut – bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje. To idealna zupa dla osoby stawiającej pierwsze kroki w kuchni. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to aby nie gotować zbyt długo buraczków, bo stracą kolor. Czasem do tej zupy dodaję też jednego buraka, bo zdarza się, że buraczki botwinki są maleńkie i wtedy warto wspomóc jej smak i kolor. Tym razem udało mi się kupić botwinkę ze sporymi buraczkami. Botwinka świetnie smakuje z koperkiem, świeżą miętą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiaj proponuję Wam przygotować do niej chipsy z liści buraczków. To pyszny, delikatny i chrupiący dodatek , który świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek i oczywiście zupy. Można też przygotować chipsy z małych buraczków. Tutaj znajdziecie przepis na chrupiące dodatki do zupy: klik
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Polecam też:
Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Botwinkę z ogórkiem
Zobacz też
Zobacz Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).
Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).
Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.
Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.