Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.
Młode buraczki kroimy w słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.
Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę doprawiamy do smaku solą.
Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.
Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.
Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.
Aaaa