Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Botwinkę umyć, drobno posiekać.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Kalarepkę obrać, pokroić w plasterki.
Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora, dodając w trakcie przeciśnięte ząbki czosnku.
Do garnka dodać przygotowane warzywa: botwinkę, marchewki, pietruszki, kalarepkę oraz groszek. Całość zalać bulionem. Gotować na małym ogniu – do miękkości wszystkich składników.
Kiedy warzywa zmiękną, całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania śmietankę. Na koniec dodać sok z cytryny.
Zupę doprawić gałką muszkatołową, papryką, solą, pieprzem.
Botwina zupa krem będzie się atrakcyjnie prezentowała udekorowaną śmietaną i posypana szczypiorkiem.