Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zastanawiasz się jak przyrządzić pyszny napój bubble tea w domu? Nic prostszego! Jak się bowiem okazuje, ten pyszny napój można przygotować samemu. Wystarczy do tego jedynie kilka składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście herbata.
Jaka herbata do bubble tea?
Napój herbaciany bubble tea można zaparzyć m.in. na bazie herbat takich jak:
Poza herbatą serce tego napoju stanowią urocze i nieco intrygujące kuleczki, które są zatopione na dnie szklanki. Są to kuleczki z tapioki, które naturalnie mają biały kolor, a po ugotowaniu stają się one przezroczyste. Ponadto spotyka się również czarne kuleczki tapioki, za których kolor odpowiada dodatek brązowego cukru. W przeciwieństwie do kuleczek o białym lub przezroczystym zabarwieniu nie są one pozbawione smaku, lecz mają słodki, delikatnie karmelowy posmak.
Dodatkowo, przepis na bubble tea można także wzbogacić o inne składniki. W zależności od preferencji mogą to być np. owoce, przyprawy, syropy, mleko, napoje roślinne, czy zioła. Kluczowe znaczenie ma jednak smak herbaty po zaparzeniu. Powinna być ona na tyle intensywna, a by przebijać się przez dodatki, które mają jedynie podkreślać jej smak.
Jak zrobić kulki do bubble tea?
Jeżeli planujesz zrobić bubble tea w domu, z pewnością będą Ci potrzebne do tego kuleczki tapioki. Można je znaleźć w dobrych sklepach spożywczych oraz internetowych. Przed ich dodaniem do herbaty należy jednak pamiętać o tym, że kuleczki z tapioki to nic innego jak skrobia z manioku i dlatego przed spożyciem trzeba je najpierw poddać obróbce termicznej, a potrzebną do przygotowania bubble tea tapiokę trzeba najpierw ugotować. W tym celu:
Następnie odlej od nich gorącą wodę i pozostaw do ostygnięcia. Po odcedzeniu z gorącej wody kulki można także przepłukać zimną wodą.
Jak podawać bubble tea?
Ten popularny zwłaszcza w latach 80. napój, serwuje się najczęściej w wysokich i przezroczystych szklankach lub kubkach. Warto do nich również dołączyć szeroką słomkę, którą będzie można wciągnąć kuleczki z napoju. Ewentualnie można się również posłużyć długą łyżeczką koktajlową – tak jak robiono to w latach 80., kiedy bubble tea dopiero stawało się popularne.
W dużym garnku zagotuj 1,5l wody. Dodaj kulki z tapioki oraz galaretkę truskawkową i gotuj na średniej mocy ok 40min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odcedź dokładnie i odstaw do późniejszego użycia.
W 1l wody zaparz herbatę. Dopraw ją wg uznania cukrem oraz sokiem z cytryny.
Do dużej szklanki wsyp porcje ugotowanych kulek z tapioki i włóż kawałek skórki z cytryny. Dodaj lód do ¾ wysokości szklanki. Dolej herbatę do ¾ wysokości szklanki a pozostałe miejsce uzupełnij mlekiem.
Klaudia