Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na szybki, lekki obiad lub kolację w sam raz na ciepłe dni? Mamy pomysł na bezmięsne danie, które może Ci zasmakować. Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a chcesz zjeść coś dobrego. Możesz zrobić to danie dokładnie według naszego przepisu lub się nim zainspirować i wykorzystać składniki, które akurat masz pod ręką.
Wiosenny bowl – miska pełna pyszności
Warzywny bowl to super sposób na urozmaicenie codziennej diety i włączenie do niej sezonowych produktów. O każdej porze roku możesz przygotować podobne danie w nieco innej odsłonie. W tej wiosennej wersji polecamy dodać między innymi szparagi, kawałki ogórka, pomidorki oraz awokado, cebulę i świeże zioła. Ciekawym dodatkiem będą chrupiące, marynowane rzodkiewki. Do tego kasza quinoa lub kuskus. Dzięki temu posiłek będzie jeszcze bardziej pożywny, a Ty dłużej będziesz najedzony/najedzona. Dla lekkiego orzeźwienia dodaj sok i skórkę z limonki lub cytryny, a całość udekoruj Majonezem Wegańskim WINIARY. Smacznego!
Szparagi oczyść z niejadalnych części. Zblanszuj przez ok. 1 min w osolonym wrzątku, a następnie – schłodź w zimnej wodzie.
Rzodkiewki poprzekrawaj na połówki. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ocet i ostudź. Do zimnej marynaty włóż rzodkiewki i odstaw.
Zioła posiekaj drobno i dodaj do kaszy quinoa (lub kuskus). Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z kaszą. Dopraw solą i pieprzem.
Ogórka pokrój w półtalarki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Awokado pokrój w plastry.
Nałóż kaszę do misek. Na wierzchu każdej porcji ułóż dodatki. Całość posyp startą skórką z limonki (lub cytryny) oraz skrop sokiem z limonki/cytryny. Podawaj z Majonezem Wegańskim WINIARY.