Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz prostego przepisu na danie z kiełbasą? Ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na bratwurst – danie inspirowane kuchnią niemiecką? Taki prosty posiłek przygotujesz z łatwo dostępnych składników, a w kuchni spędzisz zaledwie kwadrans.
Czym tak właściwie jest bratwurst? To rodzaj kiełbasy wytwarzanej z mięsa wieprzowego, rzadziej z wołowiny lub cielęciny. Taka kiełbasa idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia i grillowania z ulubionymi dodatkami. Można ją serwować np. z sałatką ze świeżych warzyw, pieczonymi ziemniakami lub ugotowaną kaszą, np. taką, która została z poprzedniego obiadu.
Kiełbasa bratwurst na co dzień i od święta
Kiełbasę przygotowaną według naszego przepisu możesz zrobić jako codzienny obiad dla siebie lub swoich bliskich. Ale takie danie sprawdzi się też jako świąteczny posiłek, np. na Wielkanoc. Wystarczy tylko kilka składników – kiełbasa (dobrze pasuje tu biała lub lekko podwędzana kiełbasa), kostka rosołowa WINIARY, cebulka, jabłko i piwo korzenne, które podkreśli wyjątkowy, delikatnie słodki smak całej potrawy. Smacznego!
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbaski.
Jabłka umyj, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Cebule obierz i też pokrój w kostkę. Oba składniki dodaj na patelnię do kiełbasy i smaż, aż całość nabierze złotego koloru.
Na patelnię wlej piwo i wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj kostkę rosołową WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj z puree ziemniaczanym i kolorową sałatką.