Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz chęć upiec coś słodkiego dla siebie i swoich bliskich? Mamy przepis, który idealnie sprawdzi się, gdy masz chęć na małe co nieco. Brioszka to delikatne i puszyste pieczywo – możesz podawać je na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Do brioszki pasują owocowe dżemy, marmolady, kremy czekoladowe, mascarpone ze świeżymi owocami. Ale to nie wszystko. Możesz je serwować też z wytrawnymi smarowidłami czy pastami.
Brioszki: delikatność i wyjątkowy smak
Brioszka to coś więcej niż zwykła bułeczka. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa "brioche," a tradycja wypieku sięga zarówno Francji, jak i innych krajów. Tradycyjnie, brioszki były wypiekane w okrągłej formie, przypominając kształtem bułki. Jednak kreatywność kucharzy sięga dalej, a brioszki są teraz dostępne w różnych kształtach. Dziś tego typu wypieki znane są już na całym świecie. Podaje się je na śniadanie, przekąskę, a także jako dodatek do różnych dań. W słodkim wydaniu to pyszny i ciekawy deser dla każdego łasucha.
Jeśli chcesz przygotować brioszki sprawdzony przepis już na Ciebie czeka! Nie przegap go i spróbuj upiec to małe co nieco w swoim domu. Smacznego!
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier, jajka, masło, śmietankę i sól. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką.
Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj mąkę pszenną. Wyrób ciasto mikserem. Wyłącz mikser, przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw, aż podwoi swoją objętość.
Na gładkiej powierzchni posypanej mąką pszenną wyrób ciasto. Uformuj 20 małych kulek i ułóż je w foremkach na babeczki (o średnicy 6 cm) wysmarowanych masłem i posypanych mąką pszenną.
Wierzch posmaruj żółtkami i odstaw na kolejne 20 minut.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut lub do złotego koloru.