Brownie to chyba jedno z najpopularniejszych ciast, jakie znane jest w Europie i na całym świecie. Wiele osób może uważać, że pochodzi ono z Wysp Brytyjskich, gdyż właśnie tam stało się ono najbardziej rozpowszechnione. Jednak tradycja brownie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a dokładnie z Chicago. Co ciekawe, ten wyśmienity, czekoladowy przysmak stał się tam popularny do tego stopnie, że dokładnie 8 grudnia obchodzony jest Narodowy Dzień Brownie. Oczywiście tradycyjne brownie serwowane jest w najprostszej formie, czyli dodatkowo posypuje się je cukrem pudrem. Jednak jego wersja z aksamitnymi lodami może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Warto więc taki deser przygotować w domu.
Brownie na ciepło z lodami - prosty i sprawdzony przepis
Brownie na ciepło z lodami to deser, który możemy przygotować w kilka minut. Tak naprawdę, mix brownie możemy kupić w formie gotowej w praktycznie każdym sklepie. Następnie wystarczy proszek wymieszać z mlekiem, jajkami i masłem i upiec zgodnie z instrukcja, która zamieszczona jest na opakowaniu. Lody również kupimy w każdym sklepie - możemy wybrać smak, który najbardziej odpowiada naszym preferencjom. Ostatnim krokiem jest przygotowanie sosu czekoladowego, czyli rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Brownie z lodami podaje się na ciepło, na niewielkich talerzykach. Z pewnością kremowa konsystencja rozpuszczających się lodów oraz struktura samego ciasta pozytywnie nas zaskoczą!
Brownie z lodami - deser, który sprawdzi się zawsze
Jeśli nie mamy pomysłu na
szybki deser, który zaspokoi apetyt największego łakomczucha, to rozwiązaniem będzie właśnie brownie na ciepło z lodami. Przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. Możemy to ciasto zaserwować jako przekąskę po rodzinnym obiedzie czy w czasie innych uroczystości. Brownie na ciepło z lodami możemy także przygotować dla siebie, by rozkoszować się nim podczas wolnego wieczoru z kubkiem kawy.
Z czym można podawać brownie z lodami?
Oryginalny przepis na brownie z lodami zakłada jedynie polanie przysmaku sosem czekoladowym i ewentualne posypanie cukrem pudrem. Jednak brownie z lodami możemy także podawać w towarzystwie sezonowych owoców. Truskawki, maliny czy nawet jagody będą w tym momencie świetnie pasować do deseru. Brownie na ciepło z lodami możem także podawać w wersji bardziej kolorowej. Nie ma problemu, by sos czekoladowy zastąpić sosem karmelowym lub toffi, a całość dodatkowo udekorować kolorową, słodką posypką lub wiórkami kokosowymi.