Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Omówimy sobie przepis na bruschettę z czerstwego pieczywa. Bruschetta to włoski przysmak, który jest idealnym sposobem na wykorzystanie starego chleba. Jest to proste, ale smaczne danie, które można z powodzeniem przygotować na różne okazje. Czy chcesz poznać przepis na bruschettę z czerstwego pieczywa? W takim razie zaczynamy! Dowiesz się, jak przygotować włoskie danie, jakie dodatki dobrze komponują się z bruschettą i jak ją podawać. Przygotuj się na smakowity przysmak!
Bruschetta - przepis
Jak zrobić bruschettę? Przepis na pyszną bruschettę z czerstwego pieczywa to jedna z najłatwiejszych przekąsek, które można przygotować. Aby przyrządzić bruschettę, należy najpierw ugotować kilka pomidorów i zmielić je w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soli. Następnie należy przygotować czerstwe pieczywo, które można uprażyć lub podpiec w piekarniku. Na uprażone, lub podpieczone pieczywo należy wyłożyć przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Na to można dodać plasterki sera mozzarella, kilka liści bazylii i odrobinę soli oraz pieprzu do smaku. Na koniec należy wstawić bruschettę do piekarnika lub zapiekać na patelni grillowej, aż ser się rozpuści, a bruschetta zacznie się rumienić.
Bruschetta - z czym podawać?
Bruschetta to włoska przekąska składająca się z grzanki z pieczywa włoskiego, która została opieczona z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół, a następnie posypana solą. Jest to idealna przekąska do podania przy drinku lub na przyjęciu. Najbardziej popularnym rodzajem bruschetty jest bruschetta z pomidorami. Ten przepis jest bardzo prosty do przygotowania i polega na wymieszaniu pokrojonych pomidorów z ziołami, solą i oliwą z oliwek. Następnie mieszanka ta jest przekładana na opieczone grzanki. Możesz również dodać do niej inne składniki, takie jak mozzarella, bazylia i czosnek, aby dodać więcej smaku. Bruschetta jest idealnym dodatkiem do różnych dań, takich jak makarony, sałatki, zupy i mięso. Możesz również podawać je z kawałkami szynki lub serem pleśniowym. Jest to doskonała przekąska na wieczorne przyjęcie. Aby przygotować bruschettę, wystarczy wymieszać składniki, włożyć je na grzankę i wstawić do piekarnika na kilka minut.
Historia bruschetty z czerstwego pieczywa
Historia bruschetty z czerstwego pieczywa jest stara jak samo pieczywo. W starożytnym Rzymie, ludzie używali czerstwego pieczywa do ponownego podgrzewania i przyprawiania go. Było to szczególnie popularne wśród ubogich, którzy nie mogli sobie pozwolić na świeże pieczywo. Używali oni czerstwego pieczywa, aby przedłużyć jego żywotność, i dodawali do niego różne przyprawy i oliwę, aby nadać mu smak. W czasach współczesnych bruschetta z czerstwego pieczywa stała się popularna w całej Europie. Można ją spotkać niemalże we wszystkich restauracjach na świecie. Jest to wyśmienita przystawka, która może być łatwo przygotowana w domu. Wystarczy posmarować czerstwe pieczywo oliwą i przyprawami, a następnie upiec je w piekarniku. Bruschetta z czerstwego pieczywa jest idealna jako przystawka do wina lub jako przekąska na imprezę.
Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.
Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.