Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie masz pomysłu na mięsny obiad, a nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu w kuchni? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Czas na bryzol, czyli prosty, pyszny posiłek dla wszystkich fanów mięsnych dań. Jego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Takie danie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, ale możesz je też podać na specjalne okazje, np. w czasie rodzinnych uroczystości. Twoi bliscy z pewnością chętnie go spróbują. Sprawdź, jak zrobić to danie krok po kroku.
Bryzol – prosty, domowy obiad jak za dawnych czasów
Zacznijmy od tego czym jest bryzol. To kotlet przygotowany z grubo mielonego lub siekanego mięsa wieprzowego lub wołowego. Najczęściej podaje się go z dodatkiem podsmażonej cebulki i duszonych pieczarek. My dziś wybieramy bryzol wieprzowy tylko z cebulką. Mięso wystarczy zmielić w maszynce lub posiekać, doprawić, dodając m.in. WINIARY Pomysł na... kotlety mielone, uformować kotlety, a następnie usmażyć z każdej strony, aż będą rumiane. Tak przygotowany bryzol dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym, buraczkami na ciepło albo z surówką ze świeżych warzyw. Wybierz swoją ulubioną wersję i ciesz się smakiem tego pysznego, domowego posiłku wspólnie z bliskimi. Smacznego!
Mięso zmiel na grubych oczkach lub posiekaj nożem na drobne kawałki. Dodaj do miski. Dodaj WINIARY Pomysł na... przygotowany wg instrukcji na opakowaniu, bułkę tartą oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj 4 okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Możesz je dodatkowo oprószyć mąką pszenną.
Cebulę pokrój w piórka. Na patelni z odrobiną oleju, smaż cebulę, aż zmięknie i będzie rumiana.
Kotlety smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-5 min z każdej strony, aż kotlety będą pięknie rumiane.
Kotlety serwuj ze smażoną cebulą i ulubionymi dodatkami.