Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli uwielbiasz brzoskwinie, nie rezygnuj z nich również zimą. Przygotuj własne przetwory, które smakują równie dobrze, co świeże owoce - a może nawet lepiej! Na brzoskwinie w syropie wybierz owoce twarde. Obierz je i przekrój na połówki. Usuń także pestki. Własną zalewę przygotujesz ze składników obecnych w każdej kuchni. Zapasteryzowane słoiczki z brzoskwiniami możesz przechowywać całą zimę. Będą idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także pyszną samodzielną przekąską.
Jak przygotować owoce na brzoskwinie w syropie?
Brzoskwinie w syropie będą smakować idealnie, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Po pierwsze, na takie przetwory nadają się przede wszystkim owoce twarde. Te zbyt miękkie, mocno dojrzałe po prostu się rozpadną. Nie martw się o to, że brzoskwinie będą zbyt kwaśne - zalewa zawiera dużą ilość cukru, który nie tylko zakonserwuje owoce, ale również poprawi ich smak. Owoce do takich przetworów musisz również obrać ze skórki. W przypadku mniej dojrzałych brzoskwiń nie będzie to takie łatwe. Zalecamy zatem, aby owoce przed obieraniem zalać wrzątkiem na około dwie minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody. Po nacięciu, skórki powinny łatwo dać się usunąć nożykiem lub palcami.
Do czego można wykorzystać brzoskwinie w syropie na zimę?
Jeśli chodzi o brzoskwinie w syropie przepis na takie przetwory domowe jest o tyle praktyczny, że z przygotowanych słoiczków możesz wykorzystać wszystko - zarówno owoce, jak i zalewę, czyli słodki, brzoskwiniowy syrop. Owoce sprawdzą się jako przekąska, a także w roli dodatku do ciast i deserów, zwłaszcza do galaretek, babeczek z kremem czy serników. Można też dodawać je do budyniów, owsianek, naleśników, kaszy manny i wielu innych słodkich śniadań czy podwieczorków. Z kolei syrop z brzoskwiń warto zastosować w roli syropu do lemoniady - wystarczy rozcieńczyć go wodą, dodać plastry cytryny i listki mięty. Syrop nadaje się także do nasączania tortów. Można nawet wykorzystać go jako bazę do przygotowania domowego kisielu.
Brzoskwinie w syropie na zimę przygotowuje się szybko i w prosty sposób. Domowa wersja tego smakołyku okazuje się także o wiele tańsza niż zakup puszek ze sklepowej półki - zwłaszcza, jeśli posiadasz owoce z własnego ogrodu. Samodzielnie przygotowane będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ zalewę stworzysz z prostych, naturalnych składników, takich jak cukier i sok z cytryny. Odpowiednio zapasteryzowane słoiki z brzoskwiniami możesz przechowywać w spiżarni całą zimę i wykorzystywać na wiele sposobów.
Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików.
Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca, dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą się rozpadać.