Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przyrządzamy budyń z 400 ml mleka.
100 ml odkładamy na razie na bok. W 200 ml rozpuszczamy zawartość opakowania budyniu wraz z cukrem, kolejne 200 ml zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy 200 ml z rozpuszczoną zawartością budyniu i cukrem. Całość zagotowujemy i mieszamy intensywnie do zagęszczenia.
100 ml odłożone mleka podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę.
Dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną do budyniu i intensywnie mieszamy.
Przelewamy budyń do płaskiego pojemnika do żywności i schładzamy całość minimum 5 h. Najlepiej zostawić na całą noc.
Następnego dnia kroimy budyń w kostkę. Wybrane owoce (u mnie truskawki, winogrono, pomarańcze, kiwi, truskawki) kroimy w kostkę. Nakłuwamy naprzemiennie na wykałaczki.