Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Budyniowiec z jabłkami to propozycja na pyszne ciasto złożone z dwóch kolorów. Ciasto zagniatamy z mąki, proszku do pieczenia, cukru, kakao, margaryny i jajka. Natomiast masę robimy z budyniu waniliowego i jabłek. Ciasto przełożone taką masą będzie smakowite, ale równocześnie będzie się pięknie prezentowało na paterze. Budyniowiec z jabłkami wyśmienicie smakuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.